2014. július 13., vasárnap

Recepteskönyv - Bio Teljes kiőrlésű tönkölybúza pizza

A múltkor már mutattam nektek a tönkölybúzalisztes palacsintát ( Link ) és egy ideje már ki akartam próbálni a tönkölybúzalisztes pizzát is :) .


Hozzávalók: 
- két bögre teljes kiőrlésű tönköly búzaliszt 
- egy bögre langyos víz
- 1 csomag, 7 grammos élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 csipet xilit (nyírfacukor)
- egy evőkanál olivaolaj


Feltéthez: 
- paradicsompüré, 
- bazsalikom, oregano, 
- reszelt sajt, 
- kockákra vágott finom light sonka, 
- mexikói zöldségkeverő, paprika, paradicsom 
- ki mit szeret még :)


Elkészítés: 
A hozzávalókat összekeverjük, majd dagasztjuk, amíg a kezünkhöz már nem ragad. Ezután 20-30 percig pihentetjük a tésztát, közbe lehet összekészíteni a feltétet, beizzítani a sütőt, előkészíteni a tepsit :) .
Ha letelt az idő, akkor a tésztát szépen kinyújtjuk a tepsiben, majd a feltéteteket rátesszük szépen. Ezután a forró sütőben kb. 20 percig sütjük (én addig szoktam a pizzát sütni, amíg a sajt el nem kezd barnulni a a tetején).

Saját tapasztalat: 
- Nagyon bénán dagasztok (most csináltam először kézzel, lusta dög vagyok, aki a kenyérsütőgép dagasztó funkciójára hagyta ezt a feladatot mindig), szerencse hogy jó anyám itthon volt, ő adott pár tippet, és utólag a tésztához még pótolnunk kellett egy kicsi lisztet, meg icipici olajat. Nem mondom, hogy ez kötelező, hiszen a bögrék nem egységesek, meg lehet ti sokkal ügyesebbek lesztek :) ...

- Utólag rájöttem, hogy a tésztába isteni lenne egy kis bazsalikom, vagy valami fűszer.

- Senki ne lepődjön meg ugyebár, hogy ez a tészta nem olyan mint a fehér tészta, hiszen van neki egyfajta saját íze. Nekem nem rossz ez az íz, inkább szokatlan. Egyébként a palacsintát már jobban szeretem ebből a lisztből, mint a fehérből :) ...

- Gondoltam rá, hogy olívaolaj helyett kókuszolajat teszek bele, de nem mertem megkockáztatni elsőre, így majd legközelebb azt is kipróbáljuk ^^!


Jó étvágyat mindenkinek hozzá, 
remélem hasznosnak találtátok ezt a kis receptet :)


2 megjegyzés: