2014. február 9., vasárnap

Személyes tippek - Kókuszolaj vagy Kókuszzsír vagy Kókuszvaj


A múltkor, amikor a banán-palacsintás recepteket nézegettem az általam is közölt videóban nagyon megragadta a figyelmemet az, hogy a lányzó kókuszolajban sütötte ki a palacsintáit. Nézzetek nyugodtan "műveletlennek" de előtte még nem hallottam a kókuszolajról, így naná, hogy ki kellett nekem is próbálni XD ... Bár igaz, azt sem tudtam először, hogy hol is lehet ilyet venni.

A pénteki nap nagybevásárlásokat tartottam, és többek között betértem a Rossmannba is, ahol meglepődve tapasztaltam, hogy a múltkor vett finom bio-csokis müzli 200 forinttal drágább (nem tudom, hogy számít-e az, hogy az előző dobozt másik városban vettem...?), majd mellette feltűnt egy kis dobozka - Kókuszolaj. Fél kiló, 999 forint. Naná, hogy vettem!

Hogy miért?

Amit a kókuszolajról tudni kell, az az hogy több mint 90%-a telített zsírsavból áll! Ezek a "jó" zsírsavak, már ha beszélhetünk ilyenről (a legtöbb növény-, és halolaj ilyen, de nem mind!) - segítenek leoldani az érfalakról a lerakódást, csökkentik a koleszterin-szintet, vagyis általában ellentétesen működnek a telített zsírok egészségkárosító hatásaival szemben. A legegészségesebb képviselői az olíva-, lenmag-, repceolaj, illetve az olajos magvak: dió, mogyoró. Meglepő módon a gyümölcsök, és zöldségek is tartalmaznak többszörösen telítetlen zsírokat, különösen a bogyós termésűek héjában találunk sokat (alma, körtefélék…).

A telített zsírsav mellett még egy érv szól a kókuszolaj mellett - méghozzá azt, hogy egy olyan "zsírról" van szó, amit a testünk azonnal eléget, egy szó mint száz, nem lesz belőle zsírpárna!!! Ezen kívül, ez az a zsír, amennyit bármennyiszer felhasználhatunk sütésre, nem hevül fel, nem változik meg a sok melegítéstől sem, így többek között nem válik mérgezővé, nem lesznek benne rákkeltő anyagok. Ráadásul sok benne a laurinsav, ami immunerősítő.

Ezen kívül sokan használják ezt a terméket a hajukra is - szebbé varázsolja azt, fényesebbé teszi, hiszen a haj mélyebb rétegeibe is képes behatolni. Ezen kívül, ha a bőrünkre kenjük, akkor az feszesebbé, puhábbá válik.

Egy szó mint száz - szeretjük a kókuszolajat :) !

Lehet hogy most megfogalmazódott bennetek ugyanaz a dilemma, mint bennem - oké, tök jó ez az olaj, de mégis csaj kókuszból van ... Nem lesz az ételeknek valami mellékíze?

Engedjétek meg, hogy ezt az észrevételemet is megosszam veletek, ma ugyanis húst sütöttem benne :)

Először is, az olaj baromi könnyen megolvadt. épp nagy sütés-főzés volt, de még nem gyújtottam alá annak az edénynek, amibe beletettem egy kevés kis kókuszzsírt, mégis azt vettem észre, hogy elkezdett olvadni, egy színtelen-fehérkés anyággá válni, majdnem ugyanúgy mint a "rendes" zsír.
Semmi illatát nem éreztem se olvadt, se szilárd állapotában.

Beletettem a fűszerezett csirkemell csíkokat, épp úgy mintha rendes olajat vagy zsírt használnék, és azon imádkoztam, hogy ne legyen neki kókusz íze, mert valamiért a kókuszt nem szeretem (emlékeztek, hogy valamikor ugyanezt mondtam a gyümölcsökre is, közbe pedig elkezdtem őket megszeretni? most nagy kedvencem az ananász, pedig eddig utáltam, főleg pizzán... jó, pizzára még most se tenném, de magában... isteni!!!!).

Mikor evésre került a sor meglepően tapasztaltam, hogy bizony semmi mellékíze nem volt, finom volt tőle a hús, semmi mellékíz, se édes, se kókusz, csak a finom fűszereket éreztem.

Nagyon érdekes volt, hogy azt vettem észre, hogy a hús szinte semmit nem szívott be belőle, vagy ha igen, akkor egy minimális mennyiségről beszélhetünk, ugyanis majdnem ugyanannyi maradt a hús alatt a végén mint a sütés kezdetekor.

Lehet, hogy picit drágának tűnik első hallásra ez a fél kilóért ezer forint, de szerintem megéri, hiszen tényleg nagyon kevés kell belőle. Hosszú lejárati ideje is van (az általam vásárolt még másfél évig felhasználható), így ha valaki nem süt olyan sokszor, annak sem kell aggódnia, hogy megromlik a szekrényben :)

Minden összevetve én azt mondom, hogy nekem megér ennyi pénzt ez az "olaj". Ez is csak egy apró kis változtatás, ami rosszat semmiféleképp sem tesz ha bevezetünk a mindennapokba :) ...

4 megjegyzés:

  1. Na, örülök, hogy te is felfedezted magadnak, nagyon hasznos kis cucc. :) Mondjuk én nem sütéshez használom (ritkán sütünk bármit is, max hasábburgonyát vagy gombát, a többi pörkölt-szerű kajába meg elég egy kiskanálnyi :) ) Inkább szendvicskrémet szoktam belőle csinálni ilyen vegán szendvicsporral, paradicsommal-paprikával-salátával zsemlébe tökéletes reggeli ^^ Ráadásul annyi rosszat hallani a margarinról, vajat meg nyilván nem eszek, szóval... :) Meg hát az íze sem "kókuszos", hanem teljesen natúr, semleges.
    És tényleg, lehet hogy soknak tűnik, de elég sokáig eláll, és nagyobb kiszerelésben olcsóbb. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szendvicskrééémet :O ? Váó! Egyszer majd leírod a receptet ^^? Én vajat/margarint egyáltalán vagy csak borzalmasan ritkán eszek :) ...

      Törlés
    2. Hát receptet nem igazán tudnék, nálunk a bioboltban van ilyen növényi alapú, kellemesen zöld színű por, ami mindenféle magvakból meg fűszerekből áll, és azzal szoktam összekeverni, aztán mehet a zsömibe, rá a zöldségek :3
      El sem tudom mondani, mekkora lépés volt nekem, mert előtte nem nagyon tudtam mit kitalálni szalámi/májkrém/pástétom helyett, mert a növényiek borzalmasan drágák :( A páromat is rászoktattam, szóval nagy a boldogság :)

      Mondjuk sütibe is jó lenne, de ahhoz meg sokszor kell negyed kiló zsiradék is, az azért meg úgy árban elég húzós lenne :/ Én sokszor csinálok kalácsot, meg kelt tésztákat, abba meg ugye mindig kell vagy vaj, vagy margarin... :/ Nem jó szívvel fizetnék ki ennyit a jelenlegi bevételeim szerénysége miatt ^^'

      Törlés
    3. óóó, értem :) Hát, lehet egyszer majd kipróbálom, köszi a tippet ^^!

      Törlés