2014. január 25., szombat

Hét igazoltan zsírégető étel

Talált cikk, benne néhány olyan étellel, amit érdemes fogyókúra során fogyasztani. Ha nem is kimondottan ezeket esszük csak, ha van választási lehetőségünk az itt felsoroltak és más ételek között, akkor érdemes ezeket választani :) ...


Hét igazoltan zsírégető étel

[Forrás]

Időről időre feltűnnek új zsírégető „szuperélelmiszerek”, rövid idő után azonban a feledés homályába merülnek. Van azonban néhány olyan élelmiszer, amely évek óta töretlenül a listán szerepel – nem véletlenül.

Manapság, ha jó egy cég marketingje, hamar „szuperétel” lesz egy élelmiszerből, amelynek fogyasztása égeti a zsírt, felturbózza a szexuális életet, egészségesebbé tesz, egyszóval csak jól járhatunk vele.

Míg azonban sokszor mindössze gyenge lábakon álló magyarázatokkal „bizonyítják” a vélt szupererőt, addig léteznek olyan hosszú ideig vizsgált, hiteles szakmai szervezetek által alátámasztott kutatási eredmények, amelyek valóban igazolják egyes ételek zsírégető hatását. Egyik sem csodaszer, de egy megfelelően összeállított étrend részeként (rendszeres testmozgással kísérve) valóban súlyvesztést eredményezhetnek. Íme, néhány igazoltan zsírégető étel.

Marhahús és vadlazac

A szabadon legeltetett marhák húsa tápanyagokban és antioxidánsokban igen gazdag. Aki ilyen tartásból származó húst fogyaszt, nagyon jó minőségű fehérjét juttat a szervezetébe, amely ráadásul kétszer annyi, a zsírégetést serkentő és az izomépítést elősegítő konjugált linolsavat tartalmaz, mint a szemes takarmányon nevelt marhák húsa. Több tucat klinikai kutatás vizsgálta a konjugált linolsav testsúlyra gyakorolt hatását, és az eredmények általában igazolták, hogy a vegyület elősegítheti a fogyást. Egy átfogó metaanalízis szerzői úgy fogalmaztak, hogy a konjugált linolsav embereknél szerény testzsírcsökkenést eredményez.

Forrás: Flickrl/Michael Kappel


A vadlazac húsa szintén első osztályú fehérjeforrás, emellett antioxidánsokban (szelén, asztaxantin) és ómega-3 zsírsavakban gazdag. Utóbbi számos betegség kialakulásának kockázatát csökkenti, de a legújabb kutatások szerint a fogyást is elősegíti.

Kókusz, málna és dió

A kókusztej és a kókuszolaj (itthon kókuszzsírnak is hívják az állaga miatt) a bennük lévő zsírsavak (közepes láncú trigliceridek, MCT) miatt kaptak helyet a szuperélelmiszerek listáján: ezek ugyanis fokozzák az anyagcserét, így elősegítik a zsírégetést.

Bár a gyümölcsök közül most éppen az áfonya a sztár, a málna rostban gazdagabb, így könnyebben telít, csökkenti az éhségérzetet, és a vércukorszintet is egyensúlyban tartja. Alacsony energiatartalma miatt a fogyni vágyóknak kiemelten javasolt.

Forrás: AFP/SCANPIX/Bengt Olof Olsson


Az éhséget csillapítja, és a fogyást is elősegíti a dió: sok rostot, fehérjét, ásványi anyagot és ómega-3 zsírsavat tartalmaz, és a vércukorszintre is jótékonyan hat. Nem szabad azonban megfeledkezni arról, hogy a többi olajos maghoz hasonlóan a diónak is igen magas az energiatartalma, ezért pontosan mérjük ki a napi dióadagot.

Zöld tea és avokádó

A zöld tea népszerű ital a fogyni vágyók körében, nem véletlenül. Rendszeres testedzéssel kombinálva fokozza a zsírvesztést, továbbá nyugtató hatású aminosavakat tartalmaz.

Az egyszeresen telítetlen zsírsavakban és rostokban gazdag avokádó szintén a fogyni vágyók barátja, de ezt is csak mértékkel szabad fogyasztani. A gyorsan telítettségérzést adó, rostdús növény az anyagcserét is fokozza, ezért érdemes salátákra, vadlazac mellé vagy csak nassolás helyett pár szeletet bekapni belőle.

2 megjegyzés:

  1. Na, a málna jó hír számomra, mert a a kedvenc gyümölcsöm :P

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meg tudom érteni, én is képes vagyok egyhelyben betolni egy jó nagy adagot :)))

      Törlés