2014. január 7., kedd

Személyes Tippek 2. - Az egészségről

Hogy mi is az az egészség?
A WHO (Egészségügyi Világszervezet) már jó pár évvel ezelőtt meghatározta nekünk: Az egészség nem egy betegség vagy fogyatékosság hiányát jelenti, hanem az egyén testi-lelki-szociális jólétét. Vagyis, nem számít hogy van-e valamilyen állandó betegséged vagy fogyatékosságod, akkor vagy egészséges ha jól érzed magad a bőrödben (a 3 jólétnek köszönhetően).

Az itthoni embereknek borzalmas a felmérések szerint az egészségügyi állapotaik - tudtátok pl. hogy nálunk halnak meg a legtöbben daganatos betegség miatt? A vezető halálokok közé tartozik a rák, illetve a szív-, és érrendszer betegségei. És azt tudtátok, hogy a férfiak kb. 10 évvel korábban halnak meg mint a nők? A legelterjedtebb hazai betegségek a keringési problémák (pl. magas vérnyomás), illetve a csont-, és az izomrendszer problémái (pl. csontritkulás).

Szomorú, de igaz. Hiába van fejlett egészségügyi rendszer, az kiváltó okokat nem a kórházak falai között, hanem az életmódunkban kell keresnünk. (Fúúúhh... nem vagyok ám ennyire egészség-megszállott, csak félig :D )


Az egészségi állapotunkat négy tényező befolyásolja:
- az életmódunk
- környezeti tényezők, amik körülvesznek minket
- saját biológiai adottságunk
- az egészségügyi ellátási rendszer 

Sajnos vannak olyan dolgok, amiknél az egyénnek nem sok befolyásoló képessége van - pl. hogy milyen az egészségügyi rendszer, vagy hogy a gyárak mennyire szennyezik a vizeket -, viszont vannak olyan dolgok is, amik igenis csak rajtunk állnak - hogy hogyan élünk. Ez (ideális esetben) csak rajtunk múlik. És azon, hogy mit teszünk azért, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben.

Mégis, mit tehetünk tehát azért, hogy elmondhassuk magunkról azt, hogy mi JÓL vagyunk? Íme, az egészséges életmód 10 összetevője:
1. Egészséges táplálkozás (a szervezet igényeinek megfelelően)
2. Megfelelő mozgás, fizikai aktivitás
3. Dohányzás elkerülése
4. Megfelelő stresszkezelés
5. Drogmentes életmód
6. Kevesebb alkoholfogyasztás 
7. Kiegyensúlyozott szexualitás 
8. Szűrővizsgálatokon való részvétel, időben orvoshoz fordulás
9. Együttműködés az orvossal, tanácsok megfogadása 
10. Egyéni környezetvédelem


A lényeg, ami a lényeg - Szeressük önmagunkat annyira, hogy ne folytassunk egy egészségkárosító magatartást :) ! 

Bocsánat a rövid szösszenetért, de közbe tanulok, csak van egy ilyen tételem és gondoltam leírom a fontos dolgokat nektek ^^! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése