2014. január 12., vasárnap

Segítség - Hogyan kezdj bele egy diétába?

Egy nagyon jó kis cikket találtam nemrég, sokat segíthet azoknak, akik nem tudják, hogy hol is kezdjék :) ...


Hogyan kezdj bele egy diétába?

Nagyon sokan megkeresnek azzal, hogy szeretnének fogyni, de az elő lépsekkel bajban vannak, hogyan lehet egyik napról a másikra életmódod váltani és tudatosan táplálkozni?

Ha elhatároztuk a célt és a kellő akarattal is rendelkezünk az első lépés az, hogy ne csak a mérlegre álljunk rá, hanem mérjük meg a kritikusnak tartott részeket (comb, kar stb.), számoljunk testzsír százalékot is.


Ne drasztikus dolgokban gondolkodjunk, hanem kis lépésekben haladjunk, mert a cél a tartós fogyás, ha drasztikus koplalásban kezdtünk a kezdeti örömteli nagy fogyás nem lesz tartós, másrészt nem is egészséges.

Mik legyenek tehát az első lépések? 

Mellőzzük a sófogyasztást!
Ez azért fontos, ugyanis jelentős vizet képes visszatartani a szervezetben. Így diéta szempontjából nagyon fontos ennek mellőzése. Hamar meg lehet szokni a túlzott sómentes életet, ehhez nagyon gyorsan alkalmazkodik a szervezet. Helyett érdemes magasabb káliumtartalmú ételt fogyasztani, ami segít a nátrium kiürítéséhez a szervezetben (pl.: sárgabarack, banán, retek, paraj, karalábé)

Megfelelő folyadékfogyasztás!
Fontos, hogy tartsuk be a napi 2-2,5 liter napi folyadékfogyasztást, ezt már érdemes az étrend megváltoztatása előtt beiktatni, igyekezzünk folyamatosan hozzászoktatni a szervezetet a bőséges folyadékbevitelhez. A víz mellett érdemes kipróbálni a zöld teát, lehetőleg ízesítetlen, igazi gyógynövénybolti szálas zöldteát, ami fokozza az anyagcserét és méregtelenít, ilyen még a csalántea is, mely rendkívüli módon képes kitisztítani a májat a lerakódott salakanyagoktól.

Folytassunk kímélő étrendet! 
Érdemes könnyebb, de laktató ételeket választani, itt is fontos a fokozatosság, mert ha napokig szörnyű éhséggel küzdünk, akkor úgysem tartható diéta, sőt az lesz a vége úgyis nagyobb falatozás lesz a vége a sok napi éhezésnek. Ha nem vagyunk vegetáriánusok semmiképpen ne hagyjuk el a húst! Csirkemell, pulyamell, tengeri halak bőséges friss zöldség vagy salátakörettel a legjobb választás. A gyümölcsevést ne vacsoraidőre tervezzük a természetes cukortartalma miatt. Lehetőleg napi 4-5-ször étkezzünk, azaz inkább kevesebbet de többször!

Mozogjunk!
Ne feledkezzünk el a mozgásról sem, heti minimum 3x1 óra sportolás ajánlott! Ha több, csak jobb, de itt se rögtön akarjunk lefutni egy maratont. Ha pedig a számodra legmegfelelőbb diétát szeretnéd folytatni, kérd szakember segítségét étrend vagy mozgásterv összeállításban!



[Forrás]

4 megjegyzés:

  1. A nagy baj az,hogy sokan csak beszélnek erről,hogy mégis hogy kezdjünk bele. Végül ott elakadnak,hogy olvasnak róla. Ez egy olyan dolog,hogy tenni kéne,és megerőltetni magunkat kicsit,mert csak a kezdés nehéz. Nem pedig ódákkal körülzengeni,hogy mégis mit hogyan kell csinálni.
    Persze,jó dolog olvasni erről,de amikor már minden csak erről szól,hogy csak ülök és utána olvasok neten,az nem jó. Mert addig is ül az emberé s nem csinál semmit lényegében,ergo ugyanott van. Nagyon egyszerű a dolog: megemelni magunkat és neki állni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, de elkezdeni a legnehezebb, így fontos ezt a részt is megerősíteni :)

      Törlés
    2. Persze,az fontos,csak nem szabad abba a hibába esni hogy leragadunk itt (: A motiválás fontos,de túl kell rajta lépni. Ha lelkileg belefáradtunk,lehet megint motiválódni (:

      Törlés
    3. Ne aggódj, 3-4 nap múlva, a vizsgám után, már a tettek mezejéről fogok posztolgatni ;)

      Törlés