2014. január 6., hétfő

Személyes tippek 1. - Diéta vs. Egészséges táplálkozás

Régóta érlelődött bennem már egy ilyen "cikksorozat" (minden bizonnyal lesz folytatása), hiszen sokszor írok olyan dolgokról, amit akár ti is megtalálhattok magatoktól a neten, illetve máshonnan is szoktam hozni cikkeket. Nem vagyok se személyi edző, se táplálkozási tanácsadó, én csak arról tudok és szeretnék beszélni, amit én is átéltem, én is megtapasztaltam - ezeket a szösszeneteket szeretném leírni nektek.



Diéta vs. Egészséges táplálkozás 

Próbálom magam leszoktatni a "diéta" szó használatáról, de annyira mélyen bennem van és a köztudatban is, és sokszor gyorsabb, egyszerűbb is leírni mint azt hogy "egészséges táplálkozás".
Hogy mi a baj alapvetően a diétával? Bár viszonylag gyorsan hat, az eredmény nem éppen tartós. Van egy barátnőm, aki büszkén mesélte, hogy ő bizony egy nyáron úgy fogyott le 20 kilót (és volt a legvékonyabb), hogy nem evett mást csak 3-4 db háztartási kekszet, meg megivott egy fél liter light colát, mert "kellett neki az édes íz" ... BAROMSÁG!!!! Állati káros. Megvonni a szervezetünktől mindenféle vitamint, egészségtelen, cukros italt inni... Lehet hogy egy nyár alatt leadsz 10-15 kilót így, de a szervezeted borzalmasan megsínyli, és gondolom mondanom se kell, hogy ez a barátnőm most is küzd a súlyával (emiatt, hiszen a teste ekkor riadót fújt, és azóta amit megeszik azt gyorsan el is raktározza).

Ilyet nem szabad csinálni. TILOS. Fél évig "vékonyak" vagyunk, utána ki tudja meddig szenvedünk amiatt, mert bármit csinálunk, nem tudjuk leadni a felesleges kilónkat?

Sokszor ajánlják - orvosok is - azt a bizonyos "90 napos diétát". Van aki esküszik rá, és akadnak olyanok is, akiknél bizony tönkreteszi a bélrendszerüket - nem vagyok orvos, nem tudnám megmondani a pontos okát, de ismerek olyat, aki kipróbálta a 90 napos diétát, és azóta folyamatos problémája van a gyomrával és a bélrendszerével. Így jómagam szintén nem tartom jó ötletnek ezt a diétát sem.

Norbi Update. Az alapjairól - már amennyit én tudok róla - azt hiszem csak pozitívan tudnék nyilatkozni. Az már aggasztóbb, hogy nem egy "botrányt" olvasni róla (pl. hogy nem is annyi kalória van benne, amennyit ráírnak, meg hogy van olyan "Norbi1-es" élelmiszer, ami hízlalóbb mint a "normál"), és talán még aggasztóbb, hogy egyik ismerősöm anyukája elkezdett Norbi ételeket enni (értsd, hogy szinte csak azt), és megbetegedett tőle (szintén a bélrendszerében alakult ki valami nagy probléma). Nem tudom hogy mit tehetnek bele a kész-ételeikbe, de egyébként azok többségét otthon mi magunk is elkészíthetjük. Tavaly nyáron kaptam egy olyan tippet, hogy készítsek ételeket csak Norbi 1-es alapanyagok felhasználásából (ITT a lista, ha valakit érdekel), amit 1-2 hónapig tudtam is tartani, egész szép eredmény kezdett kialakulni (egyébként ez nagyjából a picit lentebb lévő fehérje-diétával megegyező volt), de ahogy elkezdtem szeptembertől megint suliba járni, képtelenség volt csak Norbi 1-es kajákon élni (főleg mert abban a félévben 10-12 órákat ültem órákon)

Van egy másik diéta is, a "bécsi". Erről is hallottam már jó és rossz véleményeket is. Megpróbálkoztam egyszer én is vele, kb. 2. napon elbuktam, amikor spenótot kellett enni (nemszeretem se a spenótot, se a sóskát...), így nekem ez is kiesett. Bár szimpatikus ebben a diétában, hogy elég sok élelmiszerfajtát fogyasztunk közbe.

Fehérjediéta. Megpróbálkoztam vele, meg nagyjából e szerint is étkezem, édesanyám pedig már kb. egy hónapja csinálja. Szintén az egyik legszimpatikusabb diéták közé tartozik nálam, főleg mert ez sem amolyan "neegyélsemmit" diéta. Ennek a lényege az, hogy együnk sok fehérjét (pl. husokat), és mellé ne krumplit kérjünk, hanem zöldségeket, salátát. Szintén nagy öröm, hogy ebbe a diétában szinte kötelező magvakat enni (amiket én egyébként imádok ^^).

Paleolit diéta. Szintén egy érdekes kis étkezési mód, aminek a lényege az hogy csak olyan kajákat együnk, amit az őseink is, mert azalatt a 2,5 millió év alatt az emésztőrendszerünk még nem tudta követni az ételek változásait. Fura gondolat, de hát jó. Amennyit én értek utána olvasással és egy erről szóló műsor megnézésével az az, hogy egyél sok husit, magvakat, zöldségeket, gyümölcsöket, stb-t, de pl. sajtokat, joghurtokat, kenyereket, stb. ne.


Személyes véleményem és tapasztalataim tehát a következők lennének: 

- El kell döntenünk magunkban, hogy most vékonyak szeretnénk lenni (egy kis időre, ha szerencsénk van akkor egy évre), vagy egészségesen szeretnénk élni, úgy hogy azt a szervezetünk is megköszöni. Én az utóbbi mellett döntöttem. Ez nem jelenti azt hogy két hét alatt ledobok magamról 10 kilót, hanem azt hogy a testem szépen, lassan egészségesebbé válik, aminek egyik melléke lesz a szebb alak :)

- A diétát baromi nehéz követni, az átlag ember nem is tudja fejben tartani (legalábbis én biztos nem), hogy akkor most ezt ehetek? Mit is írt az internet? Egyszerűbb szerintem, ha felállítunk néhány "alapszabályt" magunknak, és ahhoz igazítjuk az étkezéseinket.

- Sok diéta nem igazán figyel oda a kiegyensúlyozott táplálkozásra (tudjátok, a kis piramis a bioszkönyvből, de akinek nem ismerős, annak ott van picit lentebb :) ), ami viszont elengedhetetlen az egészséges élethez.

- Fontos azon is elgondolkodnunk, hogy vajon hogyan váltunk ducibbá. Én nagyon jól tudom, hogy egy szakítás után, ami természetesen megviselt, hiszen az volt az első komolyabb kapcsolatom, akkor 2-3 hónapig minden nap megettem legalább egy tábla csokit. Ez persze a lejtő eleje volt, hiszen szépen, fokozatosan "bepunnyadtam" és teljesen elhagytam minden sportot, ráadásul az étkezésem is főleg szénhidrát alapúvá vált. Ezek voltak azok a dolgok, amiken először változtattam - elkezdem tornázni, fokozatosan elhagytam az édességeket és a fehér kenyeret.

- Helyesen enni egyáltalán nem nehéz. Ahhoz hogy egészséges kaját együnk, nem kell "madáreleséget" ennünk, vagy olyan kaját ami "ízetlen". Az sem igaz hogy csak az a jó és egészséges, ami a legkülönlegesebb nevű és legbeszerezhetetlenebb (sok diétánál láttam már ezt). Az sem igaz hogy el kell hagynunk a kedvenc ételeinket (bár lehet hogy változtatnunk kell majd 1-2 dolgon), és nem kell örökre lemondanunk az édességekről sem (csak szimplán csökkentenünk kell a mennyiséget, hiszen jól tudjuk hogy a testünknek szüksége van a cukorra is).

- Fontos azt is tudnunk, hogy nem egy "rossz" étkezés miatt híztunk el, illetve egy "jó" étkezéstől sem leszünk nádszál karcsúak. Ez egy hosszú folyamat és tele van hullámokkal. A kérdés az, hogy vajon hogy fogunk kijönni a hullámból - motiváltan vagy motiválatlanul. Néha így, néha úgy.

- Ha nem jó, akkor ne csináljuk. Próbáltam a szénhidrátot teljesen kizárni az étkezésemből, nem ment. Rosszul voltam. Émelyegtem, szédültem. Ettem egy szelet barna kenyeres szendvicset és jól lettem. Fontos hogy ismerjük az egyéni szükségleteink és a testünk, szervezetünk határait, és azokon belül akarjunk változtatni és változni. Sokszor egyébként nem is azzal van baj hogy MIT eszünk, hanem inkább azzal hogy MENNYIT. Néha elég csak a mennyiségen változtatnunk.


Az én kaja-szabályiam:

Ezeket a szabályokat sok "diéta" összemosásával, összeollózásával állítottam össze, nekem ez egy viszonylag hatásos módszerré vált. Igaz, folyamatosan változtatok rajta, hiszen mint már írtam, fokozatosan, lépésről-lépésre haladok. Ezeket tehát én állítottam fel magamnak, nem pedig egy diéta mondatja velem, így könnyebben is tartom be őket.

- Sok husi, sajt és más fehérje

- Rizs és krumpli nincs! Még régebben olvastam egy táplálkozásos könyvben (egy beadandómhoz kellett a könyv), hogy egyébként a hús + rizs/krumplival baromi nagy kihívás elé állítjuk a gyomrunkat, és így sokkal nehezebb megemésztenie az ételt, mint ha pl. husit ennénk zöldségkörettel.

- Sok finom zöldség (köretnek is), néha gyümölcs (az a bajom, hogy a gyümölcsöket annyira nem szeretem mint a zöldséget)

- Naponta eszek barna kenyeret vagy abonettet (általában reggelire és/vagy vacsorára)

- Zöld vagy más "gyógy"tea és víz preferálása, míg a cukros üdítőket próbálom kerülni

- Kevés édesség és rágcsa, ezeket próbálom minél inkább elkerülni

- Nagyon kevés készétel fogyasztása, inkább én csinálom meg

Ezek nem kőbe vésett szabályok. Ha megkívánok egy kis csokit, akkor eszek. 2-3 kockát. Ha valami cukros üdítőt kívánok, akkor iszok egy kicsit. Fél-egy pohárral (van hogy fél litert 3-4 napig is iszok), illetve egy zacskó chipset is minimum 2 napig eszek, de inkább több (a rekord eddig 1,5 hét volt, a vége felé már eléggé fura íze volt a chipsnek :D ). Fontos mindig a mennyiség kérdése, pl. nem vágok be egy tábla csokit, majd másnap megint egy táblát, hanem egy tábla csokit 2-3 hétig is eszek.
Nem mondom, nem pörögnek le rólam a kilók, nem adok le hetente 1,5-2 kilót (az ideális egyébként heti egy kiló), hanem néha csak fél vagy háromnegyed kiló szalad le. Zavar? Nem. Örülök neki. Mert az az egy kiló is egy kiló, és máris nem 93, hanem 92 kiló vagyok (jelenlegi célom a 90, ha azt elértem, akkor a következő cél a 85, majd végül a 80, az "álomcél"). Ha ez két hét alatt jön össze, akkor két hét alatt jön össze, és a testtömeg indexem is közelít a 25-höz, amit el akarok érni (most olyan 28,5 körül van).
A legfontosabb számomra az, hogy ne kerülgessen a hányinger az "egészséges" kajám láttán, hanem azt jóízűen egyem, és így jobb legyen a közérzetem is.


Egyébként ahhoz hogy betartsam a szabályaimat nem kell lemondanom a finom ételekről. Pl. gyrost enni (gyros tálat) a legjobb - egyszerűen nem kérek bele krumplit, helyette picit több zöldséget tesznek hozzá. Étteremben vegyes zöldségköretet kérek a husimhoz, stb. Nem nézik hülyének az embert, nem kell ettől félni.

Akkor se dől össze a világ, ha rákívánunk a mekis kajára vagy egy pizzára. A fontos az, hogy ez ne minden nap történjen meg, hanem inkább csak két-három hetente. Én ha pizzát vagy hamburgert eszem, akkor utána picit többet vagy erősebben tornázok. Az viszont nagyon fontos, hogy kerüljük a gyors kajákat, illetve a kész ételeket - főleg azért mert ezekben rengeteg tartósítószer és adalékanyag van, ami szintén káros a szervezetre és nem mellesleg gyors hízáshoz vezet (ld. Super-Size Me c. dokumentumfilm).

Ezzel a módszerrel lehet hogy nem lesz egy hónap múlva "bomba" alakom, míg más módszerrel igen, de ami még fontosabb az az hogy nem teszem tönkre a szervezetem így, sőt, pont ellenkezőleg.

4 megjegyzés:

  1. Nekem is volt olyan ismerősöm,aki úgy fogyott le totál vékonyra,hogy nem evett semmit napi egy kiflin kívül. Ez a hülyék fogyókúrája- én már csak így hivom. Akinek egy kicsi kis lövése is van a biológiáról,az tudja hogy ez nem megoldás. Ezzel csak a sejteket éheztetik ki,ami miatt később jojo effektus lép fel és a súlyunk dupláját,vagy akár tripláját is visszahízhatjuk. És szerintem nem éri meg.
    A Norbis kaják meg szerintem alapjáraton nem lehetnek rosszak,de azt azért tegyük hozzá hogy nem vagyunk egyformák, ki tudja hogy ami az egyiknek jó,az lehet h a másiknak nem éppen. Lehet hogy van olyan anyag az ételekbe amire az illető allergiás.

    Nekem az az elvem,hogy ehetünk amennyi jól esik, de mozogni kell hozzá! Az a kulcs. Persze nyilván ne cukrozott,meg lisztezett,zsíros szarokat együnk! Fontos a sok zöldség,gyümi, rost, de akkor is a mozgás!! (:

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ezzel egyetértek, bár a mozgásról egy másik posztban akarok még írni ^^.

      Törlés
  2. Nagyon tetszett ez a bejegyzés, meg is fogadok innen pár tanácsot :) Persze én is személre szabom a magam dolgait, de azért vannak itt alap és örök érvényű igazságok, amiket nem árt a fejembe vésni :)

    VálaszTörlés